Keuzehulp voor het kopen van een tennisracket: waar moet ik opletten?

Het kopen van een (eerste) tennisracket is voor veel tennissers een lastige keuze. Wat is het juiste tennisracketgewicht voor mijn tennisstijl en figuur? Welk merk past het beste bij mij? En wat is voor mij de beste gripmaat? Dit zijn drie van de vele vragen die tennissers zichzelf vaak stellen bij het kopen van een tennisracket. Het zoeken naar keuzehulp voor het aanschaffen van een tennisracket is dan ook zeker niet gek. In dit artikel zal uitgebreid uitgelegd worden welke verschillen er tussen tennisrackets zijn, om er zo achter te komen welk (soort) tennisracket het beste bij jou past. De volgende aspecten zijn hiervoor van belang:

 1. Het gewicht van een tennisracket
 2. De balans van een tennisracket
 3. De stijfheid van een tennisracket
 4. Het blad van een tennisracket
 5. De gripmaat van een tennisracket
 6. Veel verkochte tennisrackets en de bijpassende speelstijlen

Het Gewicht van een tennisracket

Het gewicht van een tennisracket is van grote invloed op de tenniservaring. Bekende tennismerken als Wilson, Babolat, Head en Dunlop produceren en verkopen allemaal rackets met verschillende gewichten. Tennisrackets voor volwassenen wegen over het algemeen tussen de 260 en 330 gram, met een gemiddelde van ongeveer 300 gram. Over het algemeen kunnen ze over de volgende drie gewichtsklassen worden onderverdeeld:

 • Lichtgewicht tennisracket: =< 284:
 • Standaardgewicht tennisracket: 285 – 304:
 • Zwaargewicht tennisracket: >= 305:

Hoe lager het gewicht van een tennisracket is, hoe meer snelheid (en daardoor power) er met het racket kan worden gegenereerd. Dit heeft een logische verklaring; de tijd waarin het racket van een absolute stilstand tot een bepaalde snelheid in een slag wordt gebracht is korter als het racket lichter is, omdat het minder kracht kost om het racket te verplaatsen. Dit komt natuurlijk weer door een van de wetten der moedernatuur, namelijk zwaartekracht.

Aan de andere kant, hoe zwaarder een tennisracket is, des te meer controle er door de tennisser wordt ervaren en des te meer snelheid er aan de bal kan worden meegegeven. Dit lijkt deels tegenstrijdig met de eigenschap van een lichtgewicht racket om meer power te kunnen genereren, maar dit is niet zo. Voor de snelheid zijn er namelijk twee factoren van belang, ten eerste de snelheid waarmee het racket de bal raakt (hoe lichter het racket, hoe bewegelijker) en ten tweede de kracht die achter deze beweging schuilgaat (hoe zwaarder het racket, hoe mee kracht). In de jaren 90 begon Wilson als eerste met maken van een lichter tennisracket (de Wilson Hammer) die meer gewicht in de top (de head) van het tennisracket had dan andere rackets. Op deze manier konden ze tennisrackets verkopen die relatief makkelijker manoeuvreerbaar waren maar tegelijkertijd net zoveel kracht achter de beweging hadden. Later volgende vele merken dit voorbeeld, en werden er tennisrackets op de markt gebracht met allemaal verschillende gewichtsverdelingen en nieuwe technologieën. Meer hierover en het tweede deel van deze tennisracket keuzehulp vind je in het volgende hoofdstuk.

De Balans van een tennisracket

Naast het gewicht van een tennisracket is de balans van een tennisracket ook een cruciale factor in je beslissing om een bepaald soort tennisracket te kopen. De balans van een tennisracket bepaald namelijk in zekere mate de hoeveelheid controle, stabiliteit en kracht die een tennisser ervaart tijdens het tennissen. De balans van een tennisracket wordt gemeten door middel van een balanspunt. Het balanspunt is de afstand vanaf de onderkant van het tennisracket tot en met het punt op het racket waarop het gewicht van het racket in evenwicht is. Belangrijk is om hierbij te weten dat een gemiddeld tennisracket tussen de 68 en 70 centimeter lang is. Tennisrackets kunnen over het algemeen in drie balans-categorieën worden onderverdeeld, namelijk:

 • Top Weight (TW): >= 35cm
 • Equal Balance (EB): 33 – 35
 • Handle Weight (HW): =< 33

Voor een nog verdere uiteengezette categorie specificatie kunt hier terecht. Over het algemeen ervaren tennissers met een Top Weight racket dat ze meer slagkracht hebben. Tennissers met Handle Weight racket ervaren juist dat ze meer controle over de bal hebben en dat het racket met name voor volleys en smashes beter manoeuvreerbaar is. Logischer wijs worden tennisrackets in de Equal balance klasse ervaren als een goede mix tussen de voorgaande twee categorieën. Over het algemeen wordt vaak beweerd dat Top Weight rackets vooral geschikt zijn voor de iets ervarende tennisser met een voorkeur voor een tennisstijl waarbij veel vanaf de baseline wordt gespeeld, terwijl tennissers die graag naar het net gaan of veel dubbelen meer gebaat zijn bij een Handle Weight racket, door de wendbaarheid die de reactiesnelheid ten goede komt.

Tot slot is het ook mogelijk om de balans van een tennisracket zelf te veranderen. Dit kan je doen door middel van het plakken van loodtape op de binnenkant van het frame van je tennisracket. Pas hier alleen wel mee op, je kan namelijk ook zomaar een hele verkeerde balans in je tennisracket veroorzaken. Meer informatie over het plakken van lood tape op je tennisracket, vind je op deze site.

De Stijfheid van een tennisrarcket

Naast het gewicht en de balans van een tennisracket, is de stijfheid van een tennisracket ook zeker van belang om mee te nemen in deze tennisracket keuzehulp. De stijfheid van een racket wordt in RA gemeten op een schaal van 0 tot 100 en geeft aan hoeveel een tennisracket op zijn lengteas buigt, als hier een specifieke neerwaartse kracht op wordt uitgeoefend. De meeste tennisrackets hebben een waarde tussen de 50 en 75. Een hoge RA waarde geeft aan dat het tennisracket relatief stijf is, terwijl een lage RA waarde duidt op een flexibeler racket. Over het algemeen heeft een stijf tennisracket de eigenschap dat de tennisser meer kracht aan de bal kan meegeven, terwijl een flexibeler tennisracket in staat is de tennisser meer controle en stabiliteit te bieden. Voor spelers met polsproblemen of een tennisarm wordt door experts vaak een flexibel tennisracket aangeraden, door de schok- en trilling absorberende eigenschap. In tegenstelling tot het gewicht en de balans van een tennisracket, heeft de stijfheid van een tennisracket wel een veel minder grote invloed op de tenniservaring, en is deze dus minder belangrijk om mee te nemen in de keuzehulp om een tennisracket te kopen. Meer over het belang van de stijfheid van een tennisracket kunt u hier vinden.

Het blad van een tennisracket

Het blad van een tennisracket heeft redelijk wat invloed op de manier waarop een tennisracket aanvoelt tijdens het tennissen. In het verleden hebben meerdere proftennissers na een mindere periode als eerste een nieuw racket gekozen, gebaseerd op een andere grootte van het blad in plaats van een ander aspect van het tennisracket. Tennisracketbladen worden over het algemeen gemeten in square inches en kunnen in drie categorieën worden onderverdeeld, namelijk:

 • Midsize: 85 – 93 square inches (548 – 600 centimer)
 • Midplus 94 – 105 square inches (601 – 677 centimeter)
 • Oversize 106+ square inches (678+ centimeter)

In principe gaat de regel op dat een groter blad voor meer kracht zorgt, en dat een kleiner blad voor meer voor meer controle en precisie zorgt. Dit heeft te maken met een aantal factoren. Ten eerste heeft een groter tennisracketblad de potentie om meer kracht aan de bal mee te geven door het zogenaamde trampoline effect. Dit houdt namelijk in dat hoe groter een trampoline is, hoe verder je ‘door de trampoline heen kan zakken’, en hoe hoger je kan springen. Een tennisracketblad werkt op precies dezelfde manier. Een groter blad zorgt dus voor een grotere elastische beweging. Naast deze eigenschap, heeft een groter tennisracketblad ook een grotere sweep spot vergeleken met een kleiner tennisracketblad. De sweet spot kan je zien als de oppervlak in het midden van het racketblad waar als de bal er wordt geraakt, de tennisser weinig schokken of trillingen voelt. Een tennisracket met een groter blad heeft dus een grotere foutmarge dan een tennisracket met een klein blad, wat door veel tennissers iets relaxter speelt.

Aan de andere kant, heeft een tennisracket met een kleiner tennisracketblad ook zijn voordelen. Door het kleinere blad en de kleinere sweet spot en foutmarge is de tennisser (indien gevorderd) in staat te slaan met meer precisie. Ook als de tennissers uit zich zelf door bijvoorbeeld een lange slag al veel kracht aan de bal mee geeft kan een klein racketblad soms voordelig uitpakken. Een tweede voordeel van een kleiner racketblad is uiteraard de impact op het gewicht, en daarmee de positieve invloed op de manoeuvreerbaarheid van het racket. Op de tennisbanen, zie je vaak dat beginners bijna altijd een redelijk groot racketblad hebben, en dat gevorderde tennissers soms kleinere racketbladen hebben. Al met al, is het blad van een tennisracket cruciaal om mee te nemen in deze keuzehulp voor het kopen van een nieuw racket.

De gripmaat van een tennisracket

Het kiezen van de juiste gripmaat voor je tennisracket is van groot belang tijdens je zoektocht naar een bij jou passende tennisracket. Tennisrackets verkocht in Nederland hebben een gripmaat hebben op een schaal van 1 tot 5. De gripmaat heeft betrekking om de omtrek van het handvat van het racket. Deze afstand wordt gemeten in millimeters en wordt vervolgens toebedeeld aan een specifieke gripmaat. Zie onderstaande tabel voor een indicatie van de omtrek en de bijhorende gripmaat.

Omtrek handvat (mm)100-102103-105106-108109-111112-114 115-117
Gripmaat012345

Nu vraag je je natuurlijk af welke gripmaat dan voor jou geschikt is. Gelukkig is dit eenvoudig te meten. Pak een lineal en meet de afstand van de top van de ringvinger van je slaghand tot en met de tweede lijn aan de binnenkant van je hand (zie foto). Deze afstand is gelijk aan de omtrek van het handvat dat het best bij jou past. Als je twijfelt of net tussen twee gripmaten invalt, raden wij het je aan de kleinere maat te kiezen, omdat je dan altijd nog een gripverdikker om het handvat heen kan doen mocht het handvat te klein zijn. Ook kan je voor meer grip op je handvat nog een zogeheten ‘overgrip’ aanschaffen. Vooral voor spelers die veel topspin in hun spel gebruiken kan dit voordelig zijn. Meer informatie over het meten van je gripmaat kan je hier vinden.

Geschikte tennisrackets voor verschillende speelstijlen

Bij de aanschaf van een tennisracket wil je er waarschijnlijk zeker van zijn dat je een tennisracket koopt dat al reeds zijn naam heeft verdiend. Nu lijkt het logisch om simpelweg te kijken naar de rackets die proftennissers gebruiken, maar helaas is dit maar deels mogelijk omdat proftennissers altijd spelen met zogenoemde ‘pro stock’ tennisrackets. Dit zijn tennisrackets die volledig zijn aangepast aan alle wensen van de tennisser, waardoor ze niet voor het grotere publiek beschikbaar zijn. Toch kunnen we wel deels kijken naar de tennisracket keuze van proftennissers omdat ze wel allemaal met een racket van een bepaalde merk en collectie tennissen. In dit laatste hoofdstuk van deze tennisracket keuzehulp zullen we kort de drie populairste collecties van Babolat, Wilson en Head beschrijven en de bijpassende speelstijlen toelichten.

Babolat Pure Aero collectie (Rafael Nadal)

De Babolat Pure Aero collectie bestaat momenteel uit 6 verschillende tennisracket, en is een van de populairste collecties ter wereld. Rafael Nadal speelt standaard met dit racket. De collectie staat bekend om de goede mix tussen controle, stabiliteit en balsnelheid. Door het Aeromodular 3 frame dat speciaal is ontworpen om de aerodynamica van het racket te optimaliseren, is het racket wendbaarder dan de meeste andere rackets van een soortgelijk gewicht. Door de speciaal ingebouwde FSI Spin technologie, geïmplementeerd aan de boven- en onderkant van het racketblad, is het mogelijk voor tennissers om met veel spin en tegelijkertijd controle te spelen. De Cortex Pure Feel Technologie en de Carbon Ply Stabilizer die in het racket zijn verwerkt, zorgen ervoor dat de gebruiker van het racket weinig trillingen voelt tijdens het raken van de bal, en dat de stabiliteit en controle van het racket relatief beter zijn dan de concurrentie. Het racket is dus geschikt voor speler die van zich zelf al best wat kracht in hun slagen hebben, graag met spin spelen en de manoeuvreerbaarheid erg belangrijk vinden.

 • Geschikt voor tennissers die met veel spin spelen
 • Geschikt voor tennissers met een verdedigende speelstijl

Wilson Pro Staff collectie (Roger Federer)

De Wilson Pro Staff collectie uitgebracht door Wilson is een al lang bestaande collectie die vaak geüpdatet wordt. De collectie is vooral bekend geworden door Roger Federer, die al jaren met een racket uit deze collectie speelt (pro stock). De rackets uit de collectie worden door gebruikers beschreven als erg comfortabel en hebben een hoge mate van precisie. Al met al worden de rackets vaak ervaren als een goede mix tussen kracht en controle. Deze keuzehulp voor het kopen van een tennisracket, raadt dit racket vooral aan aan spelers met een goede techniek die met veel gevoel spelen en van nature al veel kracht in hun slag hebben.

 • Geschikt voor tennissers die met veel precisie spelen
 • Geschikt voor spelers met een variërende speelstijl

HEAD Graphene 360 Speed collectie (Novak Djokovic)

Deze collectie is ontworpen in samenwerking met de wereldberoemde proftennisser Novak Djokovic en is erg populair bij spelers met een aanvallende speelstijl en veel balsnelheid. Deze collectie is niet geschikt voor de beginnende tennisser, omdat het racket een een goede techniek van de gebruiker eist. Hoewel het racket niet heel geschikt is voor tennissers die met veel spin spelen, is het door het gesloten snaren patroon en de nieuwe graphene 360+ technologie wel erg geschikt voor tennissers die naast snelheid ook van controle houden. De Graphene 360+ technologie zorgt door extra gewicht in de top van het racket voor meer snelheid en tegelijkertijd meer controle.

 • Geschikt voor tennissers die met veel snelheid spelen
 • Geschikt voor tennissers met een aanvallende speelstijl

Hopelijk heeft het lezen van dit artikel je de gehoopte keuzehulp voor het kopen van een tennisracket geleverd. Mocht je nog vragen hebben, twijfel dan niet om een reactie achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © All rights reserved.