Wat voor verschillende soorten snowboards zijn er?

Het kopen van een snowboard is vaak een stuk voordeliger dan het huren van een snowboard. Er komt bij het kopen van een snowboard echter vaak heel wat kijken. Zo zijn er verschillende soorten snowboards voor verschillende stijlen en niveaus. In dit artikel zal uitgebreid worden in gegaan op de verschillende soorten snowboards, zodat u een goed beeld zal krijgen van de verschillen tussen diverse soorten snowboards.

Verschillende soorten snowboards

Er zijn drie categorieën waarin een snowboard kan vallen. De drie verschillende soorten snowboards zijn:

• Freeride snowboards

Dit is een freeride snowboard

Dit type snowboard is te gebruiken voor zowel op als naast de piste, en is geschikt voor zowel beginners als de al meer gevorderden all-mountain snowboarders. Freeride snowboards zijn niet zo flexibel als Freestyle snowboards, maar zijn wel flexibeler dan Alpine snowboards. Doordat freeride snowboards wat stijver zijn, geven deze boards een stabieler gevoel wanneer u op hoge snelheid van de berg afdaalt.

Freeride snowboards hebben meestal een directional shape. Dit houdt in dat het bord een voorkant en achterkant heeft (lees: twee verschillende uiteinden), en dus geen symmetrische vorm heeft. Het idee is dus dat er altijd met hetzelfde been voor wordt gesnowboard. Het is natuurlijk echter wel mogelijk om met het andere been voor te snowboarden, alleen is het board hier niet voor gemaakt, in tegenstelling tot een Freeride snowboard. Het is gebruikelijk dat de bindingen op een Freeride snowboard relatief ver naar achteren worden gezet, zodat de punt in de zachte sneeuw goed omhoog komt, wat het draaien van bochten aanzienlijk makkelijker en vertrouwelijker maakt.

Een Freeride snowboard past bij u, als:

  • U het af en toe leuk vind om jumps/tricks te doen.
  • U graag met een redelijke gang van de berg afdaalt.
  • U een beginner/al iets gevorderde snowboarder bent

• Freestyle snowboards

Freestyle snowboards worden voornamelijk gebruikt voor het maken van jumps en tricks op de piste. Met een kleiner en flexibeler board is het makkelijker om bepaalde jumps en tricks uit te voeren en daarom is een Freestyle snowboard kleiner en flexibeler dan een Freeride en Alpine snowboard. De voor en achterkant van een Freestyle snowboard zijn identiek (twin-shaped), waardoor het wisselen van voorste been na een jump erg gemakkelijk is. Er zijn verschillende varianten op de twin shape, maar het komt vrijwel allemaal op het zelfde neer. Een Freestyle snowboard is niet geschikt voor hoge snelheden of of om hele scherpe bochten mee te maken (carven), daarvoor kun je toch echt beter een van de andere verschillende soorten snowboards kopen. Freestyle snowboards zijn echter wel heel erg geschikt om snel kleine bochten mee te maken. Voor meer informatie over freestyle snowboarden kunt u hier terecht.

Een Freestyle snowboard past bij u, als:

  • U vaak tricks/jumps maakt.
  • U graag snel bochten wilt kunnen maken.
  • U graag af wisselt van voorste voet.

• Alpine (race) snowboards

Dit is een foto van een alpine snowboarder

Alpine snowboards zijn gemaakt om met een hoge snelheid van de piste af te dalen. Dit type snowboard, is niet flexibel, maar juist erg stevig. Dit is nodig omdat Alpine snowboards zijn bedoeld om gecontroleerde bochten mee te maken en om een stabiel gevoel te geven tijdens hoge snelheden. Het board is daarom ook minder breed dan een Freeride of Freestyle snowboard. De voorkant van Alpine snowboards hebben een bolle ronde vorm terwijl de achterkant een vlakke rechte vorm heeft. Het is dus absoluut niet mogelijk om met je andere been voor te gaan snowboarden. Alpine boards zijn met name geschikt voor de gevorderdere snowboarder, aangezien u bij het kleinste foutje al genadeloos hard onderuit kunt gaan. Over het algemeen worden er een stuk minder Alpine snowboards verkocht dan de andere twee soorten snowboards. Voor meer informatie over Alpine snowboards kunt u hier terecht.

Een Alpine snowboard past bij u, als:

  • U houdt van hoge snelheden.
  • U houdt van scherpe en mooie bochten.
  • U nooit springt of tricks doet.

Welk snowboard past bij u?

Om tot een uiteindelijke keuze te komen, is het belangrijk dat u voor u zelf nagaat wat uw snowboard stijl is, of wat voor een snowboard stijl u graag zou willen hebben. Als u dit eenmaal weet, is het vervolgens zaak hier het juiste type snowboard bij te kopen. Met dit artikel over de verschillende soorten snowboards hopen wij u een stukje verder te helpen in het proces om een snowboard te kopen. Mocht u nog op- of aanmerkingen hebben, dan wordt het erg gewaardeerd als u een reactie achterlaat over dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © All rights reserved.